«Dos diàlegs a l’ombra»

DOSDIALEGSALOMBRA

El passat 22 d’octubre de 2014, després de la re-lectura de “Un mundo común” de Marina Garcés, la idea prenia forma als camins de Dignitat Rebel, iniciant un diàleg amb el portaveu de l’EZLN. La comprensió de la importància d’aquest vincle per les lluites d’aqui, a la vegada que la disposició mutua al diàleg, va anar construïnt un diàleg a l’ombra. Aquest va anar acompanyat de la construcció d’un pont entre el Subcomandante Insurgente Galeano (en aquells moments encara vivia el Subcomandante Insurgente Marcos) i la filòsofa catalana;  fruit de nits d’insomni, arrel d’allò relacionat amb Ayotzinapa, els 43 estudiants normalistes desapareguts per l’estat mexicà i gestos de solidaritat internacionalista, acompanyats de cançons per la Resistència i referències a les lluites autònomes d’arreu del Planeta Terra-Guerra.

“En el dia a dia de les nostres vides personals i col·lectives tots hem pogut experimentar aquella sensació tan desassossegant que fem moltes coses, que hi ha molta activitat, fins i tot massa, però que no passa res. “Per favor, que passi alguna cosa…”, ens diem moltes vegades en veu baixa, com xiuxiuejant una oració, esperant la salvació d’un esdeveniment real que interrompi el moviment sense fi d’un món inútilment hiperactiu. Seguint amb les reflexions de Baudrillard, el mateix filòsof que ha dedicat tants escrits a pensar el simulacre com a forma dominant de l’experiència en el món contemporani, podríem dir que l’esdeveniment fa passar alguna cosa quan és irreversible. Per dir-ho en una imatge: quan la tecla “desfer” o “esborrar” ja no es pot pitjar.

En el món mediàtic, un titular esborra el següent com en els nostres telèfons una conversa de missatges esborrada cancel·la, sense deixar rastre, un amor o una amistat. Tot es pot desfer, tot es pot esborrar, la pantalla sempre pot tornar a quedar neta. “Resetejar”, en diuen alguns. Però la vida no és la pantalla d’un videojoc, no es reseteja. Canvia, es desplaça, obre nous camins i en tanca d’altres per sempre i, això sí: a cada segon, sense pausa, envelleix. Potser aquest esdeveniment, envellir i morir, és l’únic fet al qual estem lligats de manera inevitable, l’única irreversibilitat que ens persegueix per moltes pantalles que ens protegeixin. Per això hem construït tota una cultura basada en la negació de la vellesa i de la mort. No suportem la irreversibilitat i alhora la desitgem desesperadament.

Però sense haver-nos de projectar en la irreversibilitat última i final, la de la mort, que passi alguna cosa al llarg de la vida té a veure amb tres potencialitats creatives: la d’obrir (obrir possibilitats de vida que abans no existien), la de significar (produir significats nous o diferents) i la de decidir (prendre una posició que no deixarà les coses tal com estaven). Obrir, significar i decidir són tres cares de la irreversibilitat, tres maneres de fer que passin coses a la nostra vida personal i col·lectiva, privada i política, que trenquin, per fi, l’asfixiant poder del simulacre”.

Marina Garcés

“La irreversabilitat”

L’11 de març de 2015, fruit de llargues reflexions conjuntes amb ‘Graffiti Receptes’, amb 13 poemes, dos curtmetratges i el material de la campanya #MariventCasalPopular, de ruptura amb l’estat expanyol i més en concret, amb l’audiència provincial dels jutjats de Palma, es posava en circulació el poemari “De la virtualitat al bes“:

Delavirtualitatalbes contraportada

El passat 6 d’abril de 2015 el SupGaleano ens feia arribar una nova de la mà de “La Fuerza Aérea Zapatista“, fet que coincidia amb que Dignitat Rebel “trenqués el cercle” dibuixant amb Exèrcit d’Alliberament Musical, anomenant a quatre #Subcomandantas i sortint semi-clandestinament de la illa de Mallorca, per tornar a l’activitat quotidiana de les lluites de Barcelona i la península, mantenint així el compromís amb la Cooperativa Integral Catalana.

FuerzaAereaZapatista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s