«De la protesta al contrapoder»

Un dels primers llibres que se’m va recomanar a l’Infoespai, a la Vila de Gràcia, va ser «De la protesta al contrapoder», on Enrique Leyva, Ivan Miró i Xavier Urbano, l’abril de 2007, redactàven un esbós dels ‘Nous protagonismes socials en la Barcelona metropolitana’.

muller-desembarcaNo és casualitat que avui a la Plaça Espanya, al nº10, s’hi estigui construint, tractat mediàticament com un desembarcament, un establiment comercial de la cadena alemana “Müller“, allà on durant 10 mesos s’hi construia el Centre Social Okupat Sa Foneta. Un projecte, que en la memòria i el cos, de les persones que hi vam estar implicades, hi ha deixat records i ferides que “allà on couen ja no curen” i que han seguit construïnt, més enllà de les diferències, altres projectes de transformació social que avui dónen cos a les “bases autònomes” que exigía amb l’okupació de Sa Foneta, la comunitat política anticapitalista de Ciutat.

claussafoneta

Doncs sí, la importància i el valor revolucionari de projectes com Ràdio77, EcoXarxa Mallorca o la Universitat Lliure de Mallorca, confirmen que no anàvem mal encaminats un dia després del desallotjament, quan a l’estudi de l’Ateneu Popular de Ciutat s’emetien aquests programes solidaris, que agraïm a la colla d’ezzzac i Ràdio77: Emissió 7 de juny de 2012.

twittersafoneta

Durant el judici a Iñaki Urdangarín a l’audiència provincial de Palma, enmig d’una multitudinària protesta antiborbònica, una dona de 68 anys va alçar la veu per cridar: #MariventCasalPopular!

Des de Dignitat Rebel, en clau de RAP, vam voler transmetre valors i pràctiques llibertàries, que pensem se’ns han estat amagant durant molts anys. Així doncs, animats per l’esperit de revolta que portaria als camperols manacorins a confrontar la tirania contemporànea, en part influïda per la revolta de les Germanies valenciana, que esclatà en 1521 com a conseqüència de l’empresonament de set menestrals, entre ells Joan Colom.

Altres revoltes i insurreccions, com axiomes a aprendre del passat, nodreixen l’esperit col·lectivitzador d’aquest mitjà de comunicació autogestionat, així com les pràctiques de dels camperols andalusos, aragonesos o catalans durant ‘El curt estiu de l’Anarquía‘.

A més, en el present, les lluites socials en el si d’Euskal Herria, terres que hem visitat aquest 2015, i possant per exemple campanyes en concret front l’estat espanyol i francès (#HerrikoakLibre#107akLIBRE) on formes de desobediència col·lectives i creatives ens interpel·len a “rompre’ns el cap” imaginant com desobeïr a l’estat espanyol, com fer-nos una mica més fortes, potser embestida.

Evidentment que la dispersió de les Encausades Conselleria, com la dels presos d’ETA, potser una estratègia represiva imposada des d’adalt. Ara bé, des de la pràctica autonomia que ens permet estar pensant/imaginant la Revolució avui, des de Barcelona, okupant en gerundi, tractant de no gentrificar en la nostra vida quotidiana i a l’hora reprenent les dinàmiques de polítiques afirmatives, que amb la Comunitat Africana de Lavapiés, hem pogut aprendre, de la mà de Leon Rock i Yast Solo, us compartim «Estar i aprendre»:

Salut, xarxa i Revolució Integral!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s